Слънчевите дни в Германия означават сиви облаци за рентабилността на производството на слънчева енергия, тъй като страната разполага с прекалено много електроенергия - на фона на бурното развитие на сектора на възобновяемите източници.

Доклад на SEB Research показва, че през последните 10 дни производителите на слънчева енергия се е наложило да намалят цените с 87% по време на производствените часове. Всъщност, в пика на производството цените падат доста под нулата.

Средно получената цена е била 9.1 евро на мегаватчас, което е значително под 70.6-те евро, плащани извън часовете за добив на слънчева енергия. Според шведската банка SEB:

"Това се случва с цените на електроенергията, когато обемите на нерегулираната електроенергия се изравнят с търсенето или го надхвърлят – цените се сриват, когато се произвеждат най-големи количества от нерегулираната електроенергия".

Търсене и предлагане 

Миналогодишната рекордна вълна от инсталации на слънчеви панели е това, което води до срива в цените, тъй като запасите надхвърлят потреблението. Общият капацитет за добив на слънчева енергия в страната надхвърля 81.7 гигавата до края на 2023 г., докато натoварването на търсенето достига едва 52.2 гигавата, отбелязва главният суровинен анализатор на SEB Бярне Шилдроп.

Разликата между двете, всъщност, се увеличава още повече през лятото - сезон на пиково производство и по-слабо търсене.

Това също така означава, че потребителите не се възползват непременно от ниските цени, тъй катo обикновено използват повече електроенергия извън часовете за добив на слънчева енергия.

Ако новите инсталации не бъдат стимулирани със субсидии или споразумения за изкупуване на електроенергия, намалената рентабилност може, в крайна сметка, да спре експанзията на сектора на слънчевата енергия в Германия, казва Шилдроп.

Вместо това, фокусът вероятно ще се насочи към подобрения, които ще помогнат за използването на повече от добитата електроенергия, като инвестиции в батерии и мрежова инфраструктура.

"С течение на времето това ще изчерпи наличността на 'безплатна електроенергия' и ще повиши отново цените на слънчевата енергия. Това пък, в крайна сметка, ще отвори възможности за подновяване на растежа на капацитета за добив на слънчева енергия."

Дисбалансът между предлагане и търсене не е нещо ново за Германия, нито пък тя е единствената страна, в която се случва. Европейският пазар се втурна да инсталира капацитет за добив на слънчева енергия през миналата година, което беше спешна, след като Русия спря енергийните си доставки за континента.

Пренасищането с предлагане на зелена енергия, подпомогнато допълнително от разрастването на секторите на вятърната енергия и атомните централи, е предизвиквало и предишни случаи на спад в цените до отрицателни нива.