Trump Organization разкри планове за изграждане на луксозна Trump Tower в Саудитска Арабия. Новата кула ще бъде построена в Джеда и разработена в тандем с Dar Global - международното подразделение на саудитската компания Dar Al Arkan.

Ако бъде завършена, кулата в Джеда ще бъде първият голям проект на Trump Organization в Саудитска Арабия, посочва CNN. Ерик Тръмп, изпълнителен вицепрезидент на компанията и син на бившия президент Доналд Тръмп, посочва:

„Развълнувани сме да разширим нашия отпечатък в Близкия изток и да внесем стандарта на Тръмп за лукс в региона чрез нашата дългогодишна връзка с Dar Global“.

От Dar Global посочват, че проектът ще бъде насочен към „луксозния пазар на Саудитска Арабия и международните инвеститори“.

Новината за него идва само дни, след като двете компании представиха плановете си за изграждане на хотелски комплекс Trump International на стойност 500 млн. долара в Оман.

Петзвездният курорт, който трябва да отвори врати през декември 2028 г., ще включва нощен клуб, голф игрище и други екстри. Dar Al Arkan ще използва името и логото на Trump за този хотел, който обаче не е собственост на Trump Organization.

Опасения за националната сигурност

Новите проекти на компанията в Близкия изток предизвикват опасения относно потенциален конфликт на интереси, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом. Според Доналд К. Шърман, старши вицепрезидент и главен съветник в организацията Citizens for Responsibility & Ethics in Washington (CREW):

„Продължаващото създаване на чуждестранни бизнес проекти от Trump Organisation поражда опасения за националната сигурност и конституцията. Това е особено вярно за Саудитска Арабия, чието правителство има дълга история на очевидни опити да повлияе на Доналд Тръмп. Ако той се върне на президентския пост, вероятно ще наруши клаузата за чуждестранните възнаграждения, както направи многократно през първия си мандат на поста.“

Анализ от 2023 г. на CREW установява, че Тръмп е направил най-малко 9.6 милиона долара от излизането на пазари в страни в Близкия изток по време на своето президентство.

Trump Organisation

Trump Organisation е собственост на частен тръст, който посочва бившия президент като единствен бенефициент. Семейният бизнес се управлява от синовете му Доналд Тръмп-младши и Ерик Тръмп.

Миналата година компанията беше глобена с 1.6 милиона долара за продължила десетилетие схема за данъчни измами. Две организации на Тръмп бяха осъдени за 17 престъпления, включително данъчни измами и фалшифициране на бизнес документи.

Инвестиционната фирма, управлявана от Джаред Къшнър - зет на бившия президент и негов съветник по външна политика по време на предишния му мандат, е осигурила инвестиция от 2 милиарда долара от саудитския кралски фонд.

Миналия месец сенаторът от Демократическата партия Рон Уайдън, председател на финансовата комисия на Сената, започна разследване на фирмата на Къшнър и нейните връзки със Саудитска Арабия и други близкоизточни правителства.

Уайдън изрази загриженост, че инвестициите във фирмата на Къшнър могат да създадат „значителни конфликти на интереси и потенциални рискове за контраразузнаването“.