Стремежът на Индия да се превърне в производствен титан се натъкна на пречка – за да стане надеждна алтернатива на Китай за глобалните компании, тя първо трябва да се "сприятели" с дългогодишния си съперник.

Отношенията между двете най-многолюдни държави в света са обтегнати от смъртоносните сблъсъци по границата им в Хималаите през 2020 г., което забавя обмяната на капитали, технологии и талант, въпреки силно нарастващото търсене на електромобили, полупроводници и изкуствен интелект.

Засилената проверка на всички китайски инвестиции от страна на правителството на Нарендра Моди през този период на практика отклони милиарди долари от компании, като BYD и Great Wall Motor, създавайки нови слоеве бюрокрация за индийските компании с китайски акционери.

Сега обаче Ню Делхи се стреми да облекчи част от тези ограничения, тъй като бизнесът изпитва затруднения с разрастването на производството - дори и с правителствените субсидии, които имат за цел да го стимулират.

"Има едно осъзнаване, че не можете да бъдете част от никакви големи вериги на доставки, особени при високотехнологични продукти и в определени сфери, като соларните клетки и електромобилите, където не е възможно да направите нищо, ако не сте част от китайските вериги на доставки," казва пред Reuters Сушант Сингх, преподавател в Йейлския университет.

Дори бизнеси, които са подкрепяли бариерите пред китайския внос, признават необходимостта от ключови доставки от север.

Навийн Джиндал, ръководител на една от най-големите стоманодобивни компании в страната Jindal Steel & Power и федерален законодател, подкрепя митата върху китайската стомана, но също така вижда необходимостта от прагматичен подход към търговията.

"Много стоманодобивни компании внасят оборудване и технологии от Китай," казва Джиндал. "Китай е най-големият производител на стомана в света и в някои сфери те са много добри, но не във всяка сфера."

След четири години на ограничения спрямо китайските инвестиции и издаването на визи, правителството на премиера Нарендра Моди търси начини да се сближи с азиатския си съперник и да вдъхне нов живот на своите амбиции да "Произвежда в Индия".

"Правителството обмисля облекчаване на инвестиционните правила, които бяха въведени през 2020 г. за страните, с които Индия има сухопътна граница, тъй като имаме нужда от повече инвестиции," казва пред Reuters официално лице, запознато с правителствените дискусии.

Ню Делхи планира да добави клауза, благодарение на която инвестициите от компании с 10% китайско акционерно участие вече няма да изискват одобрение от правителството - ход, който би могъл да помогне на глобални компании, които имат партньорства по веригите на доставки с китайски компании, да инвестират лесно в Индия.

По отношения на опасенията относно сигурността, правителството също така планира да създаде рамка за слединвестиционен мониторинг, ръководена от агенциите за разследване на престъпления и измами и от банковия регулатор.

Този ход би насърчил по-големи китайски инвестиции, които, според анализатори, са от съществено значение за това Индия да се присъедини към глобалните вериги на доставки във високотехнологични сектори, като соларните клетки, електромобилите и производството на батерии.

Предложеното облекчаване на условията все още се разглежда от кабинета на Моди, като се изглаждат различни въпроси между отделните министерства, според друго официално лице, запознато с процеса.

След положените лобистки усилия от страна на индустрията, Индия вече облекчи издаването на визи на китайски граждани и ускорява одобренията на визи за китайски инженери в сектори, които получават федерални субсидии за местно производство.

Страната вероятно е одобрила близо 2 000 краткосрочни визи за китайски професионалисти, които са съставлявали повечето кандидати в периода между ноември 2023 г. и юли 2024 г., казва друг представител на правителството.

"В процеса по издаването на визи има рационалност. На терен това все още не се усеща, но промяната в мисленето се случва," казва Панкадж Мохиндро, ръководител на индийската Асоциация за клетъчни технологии и електроника.

Външният министър на Индия Субрахманям Джаишанкар заяви през седмицата, че страната "не е затворена за бизнес от Китай", но отбеляза, че въпросът е по-скоро в кои сектори и при какви условия Пекин прави бизнес, без да уточнява подробности.

Неизбежно

След сблъсъкът от 2020 г. с Китай, за да привлече Apple, индийското правителство издаде бързи одобрения на смесени дружества между китайските доставчици на щатския гигант и индийски компании.

Този ход доведе до това, че производителят на смартфони премести 14% от производството на смартфони iPhone в Индия през финансовата 2023/24 г. През същата година износът на мобилни устройства на Индия нарасна с 42% до рекордните 15.6 млрд. долара.

Въпреки това, дори и при такава промяна, има съмнения, че индийските заводи са достатъчно големи, за да се сравняват с инвестициите или да постигнат производителността на китайските.

Главният икономически съветник на Индия В. Ананта Нагесваран заяви, че е неизбежно страната да се включи в китайските вериги на доставки.

"Дали ще го направим, като разчитаме единствено на внос или частично чрез китайски инвестиции, е избор, който Индия трябва да направи," заяви през юли Нагесваран.

Резкият спад в чуждите инвестиции също предизвика преосмисляне на търговските бариери.

Извън политиката, търсенето в Индия на китайски стоки остава силно, дори и с таргетираните ограничения.

Вносът на стоки скача с 56% от граничния сблъсък през 2020 г., а търговският дефицит на Индия е нараснал близо двойно - до 85 млрд. долара. Китай продължава да бъде най-големият източник на стоки за Индия и е бил най-големият доставчик на промишлени продукти през миналата година.

"Ще се справяме по-добре с вливането в нашата страна на някои китайски инвестиции и технологии, без да се правят компромиси с опасенията относно националната сигурност," казва Мохиндро.