Тъй като бързото покачване на глобалните температури спомага за изтласкването на морския лед на Антарктида до безпрецедентно ниски нива, това заплашва съществуването на един от най-емблематичните видове на континента: императорските пингвини.

В четири от петте колонии на императорски пингвини, проучени в морето Белингсхаузен, западно от Антарктическия полуостров, няма оцелели новородени през миналата година заради огромната загуба на морски лед в района.

Това гласят изводите от проуване, публикувано в списание Nature Communications Earth & Environment и цитирано от CNN.

Този широко разпространен „катастрофален провал на размножаването“ е първият подобен, според доклада, като подкрепя мрачните прогнози, че повече от 90% от колониите на императорски пингвини ще изчезнат до 2100 г., докато светът се затопля.

Изследователите наблюдават пет колонии императорски пингвини в морето Белингхаузен, вариращи по размер от приблизително 630 до 3500 двойки. Използвайки сателитни изображения от 2018 до 2022 г., те броят колко от птиците присъстват в тези колонии по време на размножителния период.

Учените установяват, че през 2022 г. четири от колониите са преживели „пълен репродуктивен провал“, което означава, че нито едно новородено не е оцеляло, посочва CNN.

Императорските пингвини разчитат на стабилен морски лед, прикрепен към сушата, за гнездене и отглеждане на малките си. Яйцата се снасят от май до юни и след като се излюпят, малките развиват водоустойчиви пера и стават независими около декември и януари.

Но през 2022 г. морският лед се разпада много по-рано, като някои части от региона са на пълна загуба до ноември. Изследователите, наблюдаващи сателитните изображения, казват, че преди често виждат черни петна върху леда по това време на годината, но изведнъж те изчезват.

Когато морският лед се откъсне от континента по-рано, малките могат да паднат във водата и да се удавят, според Норман Ратклиф, съавтор на изследването и биолог по морски птици от Британското антарктическо проучване.

„Или те могат да бъдат отнесени на леда, възрастните да ги загубят и след което да умрат от глад“, казва той пред CNN.

Пингвините в този регион са преживели „огромна загуба“, допълва Ратклиф, наричайки констатациите „ранна тревога“. Преди това неуспехите в размножаването на този вид „са с по-ниска честота на целия континент“.

През последните няколко години учените бият тревога за рязкото намаляване на морския лед на Антарктика.

Той пада до безпрецедентно ниски нива през февруари, в разгара на лятото на континента. Дори в дълбините на зимата, когато обикновено се натрупва, ледът все още не се е върнал до очакваните нива.

В средата на юли антарктическият морски лед достига най-ниското ниво за това време на годината от началото на воденето на статистика през 1945 г. Той е с 2.6 милиона квадратни километра под средното ниво от 1981 до 2010 г. – площ колкото Аржентина.

Учените все още се опитват да разгадаят причините за това, но мнозина вярват, че климатичната криза, причинена от човека, е основен двигател на процеса.

За императорските пингвини тази низходяща тенденция е особено опустошителна, казва Ратклиф, защото „птиците няма къде другаде да отидат“.

Известно е, че те се адаптират към неуспехите в размножаването чрез преместване на други близки места, но това няма да проработи, ако цялото местообитание е засегнато.

Между 2018 г. и 2022 г. 30% от 62-те известни колонии на императорски пингвини в Антарктика са засегнати от частична или пълна загуба на морски лед, според доклада.

Касандра Брукс, асистент в Университета на Колорадо Боулдър, която прави обширни изследвания на антарктическите видове, казва, че проучването предоставя още доказателства, че императорските пингвини са изправени пред рискове за своето оцеляване.

„Има нарастващи доказателства, че императорските пингвини може да изчезнат поради загубата на морски лед в резултат на затоплянето на нашата планета“, казва тя. „Времевият прозорец, в който можем да гарантираме тяхното оцеляване, се стеснява.“

Отделно проучване от миналата година установява, че 65% от местните видове на Антарктида, най-вече императорските пингвини, вероятно ще изчезнат до края на века, ако светът не успее да овладее затоплянето на планетата.

При най-лошия сценарий императорските пингвини ще са напълно унищожени до 2100 г.

Изчезването на морския лед няма да засегне само пингвините. То излага на риск и други видове, включително тюлени, които разчитат на морския лед за хранене и почивка, както и микроорганизмите, и водораслите - жизненоважни за диетата на много от китовете в региона.

Антарктическият морски лед също така помага за регулиране на температурата на планетата, отразявайки слънчевата енергия обратно в космоса. Когато той се топи, под него се разкрива по-тъмният океан, поглъщащ слънчевата енергия, което допринася за глобалното затопляне.