WeWork е на път да излезе от процедурата по фалит, надявайки се, че по-малкото задължения и офиси за отдаване под наем ще ѝ вдъхнат нов живот.

Компанията, която отдава под наем споделени офис пространства, е основана през 2010 г. и преди беше определяна като бъдещето на офисите, но натрупа загуби по време на агресивното си глобално разрастване.

WeWork подаде заявление за фалит през миналата година, засегната от резкия спад в търсенето на офис площи, предизвикан от пандемията. След това компанията използва съдебна защита, за да предоговори условията по своите договори за наем и работа с кредиторите си.

От WeWork планират да управляват 337 споделени офис пространства в световен мащаб след фалита, което е близо наполовина, в сравнение с юни 2023 г. САЩ и Канада ще останат най-големия ѝ пазар с над 170 локации.

Планът, който беше одобрен в съд по фалитите в Ню Джърси, елиминира 4 млрд. долара от задълженията на компанията и намалява бъдещите задължения за наем на WeWork с 12 млрд. долара - или повече от половината.

Нов собственик 

Промените включват и нов собственик в лицето на Yardi Systems, която доставя софтуер на наемодатели на офиси и жилища. Компанията поема мажоритарен дял в WeWork срещу предоставено финансиране на стойност 450 млн. долара, заедно с други инвеститори. Японската SoftBank Group остава сред поддръжниците на компанията.

От WeWork очакват преструктурирането на компанията да бъде финализирано до средата на юни. Одобрението на сделката идва само дни, след като бившият шеф на WeWork Адам Нойман призна, че няма напредък по усилията му да купи компанията.

Смята се, че той е предложил 500 млн. долара за дружеството, оценено на 50 млрд. долара след кръг за набиране на средства през 2019 г.

Нойман напусна WeWork, след като неуспешния опит за набиране на средства чрез листването на акциите ѝ на борсата разкри мащабите на финансовите ѝ загуби и породи въпроси относно неговото управление.