Петролът поевтинява минимално днес, въпреки уверенията от страна на страните членки на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия за готовност за временно преустановяване или обръщане на посоката на споразуменията за производството, като цените на суровината вървят към спад в трета поредна седмица.

Фючърсите на петрола от сорта брент губят 0.05% цента до 79.83 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) бележат понижение от 0.03% до 75.53 долара за барел.

"Цените на петрола успяха да възстановят част от позициите си през последните няколко дни, възползвайки от известни уверения от страна на ОПЕК+ относно последните решения за предлагането," казва пред Reuters Ип Юн Ронг, пазарен анализатор в IG.

"Може да очакваме цените на петрола да се движат в диапазаона 76-90 долара за барел, тъй като нагласите изглежда се стабилизират в очакване на индикации за следващите стъпки."

Цените скочиха вчера, след като Саудитска Арабия и Русия опитаха да уверят пазарите по отношение на споразуменията за предлагането на суровината. Цените обаче са на път да запишат понижения в трета поредна седмица, след като анализатори сметнаха решенията от срещата на ОПЕК+ в неделя като индикатор за увеличаващото се предлагане, което има негативно въздействие върху цените.

Организацията на страните износителки на петрол и нейни съюзници, сред които и Русия, се споразумяха да продължат повечето производствени ограничения и през 2025 г., но оставиха вратичка за доброволни ограничения от страна на осем страни членки, които да бъдат премахнати постепенно.

Вчера саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман заяви, че ОПЕК+ може да спре временно или да промени посоката на доброволните увеличения на производството, ако реши, че пазарът не е достатъчно силен.

"Готови сме да реагираме бързо на неяснотите на пазара," заяви руският вицепремиер Александър Новак, допълвайки, че спадът в цената след заседанието през уикенда и причинен от погрешна интерпретация на споразумението и на "спекулативни фактори".

Яранд Райстад, основател на консултантската компания Rystad Energy, заяви пред Reuters, че ОПЕК+ вероятно ще продължи да управлява пазара, но "по-нататъшни ограничения на производството може да бъдат необходими на фона на леко отслабващото търсене, докато в същото време предлагането остава достатъчно освен ако няма корекции".

Европейската централна банка (ЕЦБ) вчера понижи лихвата си за първи път от 2019 г., което доведе до очаквания от страна на анализатори, че Федералният резерв на САЩ ще я последва. По-ниските лихви оказват подкрепа на търсенето на петрол.

По-късно днес се очакват данни за неселскостопанската заетост в САЩ, които може да хвърлят повече светлина относно това кога Фед ще понижи лихвите през тази година.

Китай, която е най-големият вносител на суров петрол в света, е внесла 46.97 млн. метрични тона суров петрол през май, според официалните митнически данни.