Европейските автомобилни гиганти се борят с перфектната буря от предизвикателства по пътя към пълната електрификация, в това число липсата на достъпни модели, по-бавно от очакваното внедряване на зарядни станции и потенциалния ефект от европейските мита върху електромобили, произведени в Китай.

През миналата седмица Volvo Cars обяви, че се е отказала от силно рекламирания си план да продава само електромобили до 2030 г., изтъквайки необходимостта да бъде “прагматична и гъвкава” на фона на променящите се пазарни условия.

Шведският автопроизводител обяви, че вече има цел между 90% и 100% от колите, които продава да, бъдат изцяло електрически или плъгин хибриди до 2030 г. Компанията вече казва, че към този краен срок до 10% от продажбите ѝ ще представляват ограничен брой леки хибриди.

Volkswagen и няколко други автопроизводители, сред които Ford и Mercedes-Benz Group, обявиха планове за отлагане на поставените преди време цели за постепенно спиране на продажбите на двигатели с вътрешно горене в Европа.

“Мисля, че много от производителите очевидно преминават през този процес в момента. Виждаме го в цялата индустрия”, казва пред CNBC Тим Уркхарт, главен автомобилен анализатор в S&P Global Mobility.

“Много от производителите, които донякъде бяха спрели инвестициите в технологията на двигателите с вътрешно горене, започнаха да осъзнават, че, ако не продължат да инвестират, няма да са конкурентни и няма да разполагат в шоурумовете си с продукт, който хората искат да купят”, допълва той.

Уркхарт казва още, че правителствата на ключови пазари са приложили мерки с цел насърчаване на хората да купуват електрически превозни средства, които са обвързани с определени цели – тенденция, която той описва като „все по-проблематична“.

Великобритания, например, въведе изискване 22% от продадените нови автомобили през тази година да бъдат с нулеви емисии. Този дял, който има за цел да намали броя на замърсяващите автомобили по пътищата, ще се увеличава всяка година, докато достигне 100% от продажбите на нови коли до 2035 г.

“Трябва да има известна доза прагматизъм както от страна на регулаторните органи, така и от страна на производителите. Последните вероятно са по-напред по този въпрос от регулаторите”, казва Уркхарт.

“Производителите са единствените, които виждат какво искат да купуват потребителите в момента и това не са толкова много електромобили, колкото всички очакваха”, допълва той.

Колективен свръхентусиазъм

При обявяването на ревизирания си план по отношение на електромобилите през миналата седмица Volvo Cars посочи редица предизвикателства, с които се сблъскват амбициите за електрификация на автомобилната индустрия.

От компанията казаха, че има по-бавно от очакваното разгръщане на зарядната инфраструктура, изтегляне на държавните стимули на някои пазари и допълнителна несигурност, предизвикана от наложените мита върху електромобилите на различни пазари.

Според Volvo Cars тези неща показват, че продължава да има необходимост от “от по-силни и стабилни държавни политики”, за да бъде подкрепен отказът от изкопаемите горива.

На въпрос дали има вероятност някои от тези предизвикателства пред индустрията да демотивират хората да купуват електромобили, Уркхарт, отговаря: “Това е целта.”

“Изглежда, че има ежедневен цикъл от новини в масовите медии, настройващи хората срещу електромобилите, като много от тях не са особено добре проучени, но много от тях са истина”, казва Уркхарт.

“Потребителите са изправени пред много, много труден избор. Те имат една и съща технологична парадигма в индустрията от 130 години, а ние молим потребителите да променят напълно начина, по който управляват, използват и зареждат автомобилите си, вместо просто да ги пълнят с бензин”, продължава той.

“Смятам, че има доста колективен свръхентусиазъм от страна на регулаторните органи, производителите на оригинално оборудване и може би и от наша страна в някои аспекти, по отношение на електромобилите. Има едно неразбиране, че наистина е много трудно да бъдат накарани повечето масови потребители да променят начина, по който те използват и управляват превозните си средства”.

Нелинейно пътешествие

Анализаторите обаче поясняват, че въпреки краткосрочната несигурност, производителите на автомобили осъзнават, че не могат да си позволят да изостанат по отношение на електромобилите и посоката остава ясна.

“Преминаването към електромобили е нелинейно пътешествие с много несигурности, както видяхме през последните няколко години. То обаче поставя все повече европейските автопроизводители под натиск, тъй като общите продажби на нови автомобили не успяват да се върнат на нивата отпреди пандемията на техните домашни пазари”, посочва Рико Луман, старши секторен икономист в нидерландската банка ING.

Според Луман, решението на някои европейски автопроизводители да отложат преминаването към електромобили “има за цел до голяма степен да запази рентабилността и гъвкавостта им в една силно несигурна среда.

Той допълва, че забавянето в продажбите на електромобили в Западна Европа се дължи на няколко причини и вероятно ще бъде временно.

“Посоката не се е променила, а инвестициите в промяната на продуктовите портфейли трябва да продължат, за да се осигурят дългосрочни позиции на пазара в следващото десетилетие”, казва Луман.